Ikonimaalari 1/2019
Ikonimaalari 1/2019 Ikonimaalari 1/2019

Ikonimaalari 1/2019

Suomen ikonimaalarit Ry
28,00 €
Sisältää alv. 10.00 %

Mestarin perintö velvoittaa

Mestarin perintö velvoittaa

Kevään teemanumero on omistettu Suomen iko­nimaalau perinteen uudistajalle Petros Sasakille hänen juhlavuotenaan (1939-1999). Ortodoksiteo­logi, kilvoittelija ja taiteilija saapui Suomeen 1968 silloisen arkkipiispa Paavalin kutsumana. Kirkko­kunnan jälleenrakennustyö kaipasi viitoittajaa ja suunnannäyttäjää. 

Kooste kuvaa Petros Sasakin elämäntyön moni­puolisuutta ja hänen oppilaidensa syvää arvostusta. Puhutaan Sasakin koulukunnasta. Hän tähdensi oppilailleen, että ennen maalaamiseen ryhtymistä on aiheeseen perehdyttävä tosissaan. Hilkka Sep­pälä ja Vesa Takala muistelevat Sasakia ystävänä ja yhteistyökumppanina, Antti Narmala kirjoittaa hänen kirkkaasta väripaletistaan. Teresa Töntsi ja Henna Hietainen esittelevät japanilaiselle mestaril­le omistetun RIISAn juhlanäyttelyn. Mestarin pe­rintö velvoittaa. 

lkonimaalarin kustantaja vaihtuu. Pitkäaikainen yhteistyö Maahengen kanssa päättyi vuoden vaih­teessa, kustantamisesta vastaa tästedes perinteikäs Valamon luostari. Synergiaa tuo myös luostarin kansanopisto, jolla on ortodoksiseen kulttuuriin liittyvä erityistehtävä. Voimat yhdistäen näemme kauemmas. Kuten uusi rehtori Pia Houni haastat­telussaan toteaa: yhteiskunnan kovien arvojen pai­neessa opistoille sivistyksen vaaliminen saattaakin olla kulta-aika. 

Hengellinen perintö kuihtuu, jollei varttuneella sukupolvella ole ketään kelle omia traditioita, tieto­ja ja taitoja välittäisi eteenpäin. Lapsista ja nuorista on tarrattava kiinni. Frida Vuorio kertoo Minä ja ikoni -palstalla ikonien lohdusta hetkellä, kun unen päästä ei saanut kiinni. Tunnetko sinä kenties jon­kun, jolle voisit tilata lahjaksi ja virikkeeksi lkoni­maalarin? 

Ikonimaalari haluaa joka numerossa muistaa or­todoksisuuden kattavan kaikki aistit. Kuvataiteen ohessa kerromme musiikin, kirjallisuuden ja mui­den kiinnostavien alojen uutuuksista, historiaa ja klassikkohelmiä unohtamatta. Tässä numerossa ortodoksisesta passiosta kirjoittaa Varvara Mer­ras-Häyrynen. Neuvostoajan viranomaisten ikoni­kauppaa valottaa Hanna Kemppi. 

Tänä vuonna kirkko juhlistaa kahta uutta py­hittäjäämme, Johannes Ilomantsilaista ja Johan­nes Valamolaista. Miten lähellä omaa aikaamme vaikuttaneita pyhittäjiä saa tai pitää kuvata? Kuka määrittelee, miten heidän elämäkertaikoninsa maa­lataan? Näihin kysymyksiin vastaa metropoliitta Arseni. Uusiin suomalaisiin pyhiin palaamme syk­syn teemanumerossa. 

Elina Kahla, päätoimittaja.

Arvostelut 0 arvostelua