KONSTANTINOPOLIN YHTEYDESSÄ
KONSTANTINOPOLIN YHTEYDESSÄ KONSTANTINOPOLIN YHTEYDESSÄ

KONSTANTINOPOLIN YHTEYDESSÄ

Valamon luostari
50,00 €
Sisältää alv. 10.00 %

Petri Piiroinen: Konstantinopolin yhteydessä – Suomen ortodoksisen kirkon elämää vuodesta 1923 osana Kristuksen Suurta Kirkkoa ortodoksisessa lehdistössä. 

Teologian tohtori Petri Piiroinen on laatinut teoksen, jossa tarkastellaan Suomen ortodoksista kirkollista elämää ennen maamme itsenäisyyttä, sen mukanaan aiheuttamia järjestelyjä ja lopulta hakeutumista Moskovan patriarkaatin alaisuudesta Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin yhteyteen.

Tätä kehitystä peilataan etupäässä Aamun Koitto -lehdessä vuodesta 1896 alkaen julkaistun aineiston kautta lähes omaan aikaamme saakka. Näin voimme vuosikymmenestä toiseen seurata sitä, mitä on tapahtunut, mitä entiset sukupolvet ovat kokeneet ja miten toimineet.

Teoksessa on suomalaisen lähetyskunnan käymien neuvottelujen kulku Konstantinopolissa 1923 samoin kuin tuolloin syntyneen Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan kaikkien kymmenen patriarkan lyhyet elämäkerrat ja heidän lähettämänsä kirjeet ja tervehdykset. Samalla seurataan sekä Konstantinopolin patriarkaatin että Suomen ortodoksisen kirkon elämää aina arkkipiispa Leon kauteen ja patriarkka Bartholomeoksen viimeisimpään vierailuun maassamme vuonna 2010.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta 1918 annetusta asetuksesta Ortodoksisesta kirkkokunnasta. Tuosta ajasta Suomen ortodoksit ovat kuuluneet 95 vuotta Konstantinopolin yhteyteen.

Nyt myös tämä osin tuntematon menneisyys on kaikkien luettavissa ja koettavissa.

Sidottu,  519 sivuinen.

Arvostelut 0 arvostelua