IGUMENI  HARITON
IGUMENI  HARITON IGUMENI  HARITON

IGUMENI HARITON

Valamon luostari
39,50 €
Sisältää alv. 10.00 %

Valamon luostarin lokakuussa 2017 suomeksi julkaisema teos Valamon luostarin johtajasta, igumeni Haritonista, on upea teos etenkin historiasta, ortodoksisuudesta ja luostarilaitoksesta kiinnostuneille lukijoille. Sen sisältö on ”painavaa tavaraa”, lukuhetket tarjoavat mahdollisuuden sukeltaa niin venäläisen kuin myös osin suomalaisen ortodoksisuuden ytimeen, niihin ”vaaran vuosiin”, jolloin koko kirkon olemassaolo oli uhattuna niin Venäjällä kuin sitten myös Suomessa.

Toimiminen Suomeen sotaa pakoon, evakkoon lähteneen venäläisen veljestön johtajana ja aikanaan mahtavan ja suuren luostarin igumenina sattui aikaan, josta eivät ongelmat puuttuneet. Venäläisyyteen suhtauduttiin varauksellisesti ja venäläiset luostarin asukkaat suhtautuivat samoin suomalaisiin.

Samaan aikaan sattunut ns. kalenterikiista – ryhdytäänkö Valamossa noudattamaan suomalaisten käyttöön ottamaa uutta eli gregoriaanista kirkkokalenteria, vai pysytäänkö vanhassa eli juliaanisessa kirkkokalenterissa oli miltei hajottaa koko luostarin. Joka tapauksessa siitä jäi pysyvät ja pitkät jäljet monen muistiin ja mieleen.

Yhtenä pienenä, mutta aivan oivallisena lisänä kirjan lopussa on osa, josta löytyy lyhyitä elämäkertoja kirjassa mainituista henkilöistä. Tätä ainakin allekirjoittanut piti aivan oivallisena lisänä muutenkin mielenkiintoiseen kirjaan.

Kirjassa on myös upeat kuvasivut. Kuvat ovat peräisin Valamon luostarin laajasta kuva-arkistosta.

Suomentanut: Tarja Kämäräinen

Sidottu,  468 sivuinen.


Arvostelut 0 arvostelua