RAKKAUDEN HAAVOITTAMA
RAKKAUDEN HAAVOITTAMA RAKKAUDEN HAAVOITTAMA

RAKKAUDEN HAAVOITTAMA

Athos-säätiö
39,50 €
Sisältää alv. 10.00 %

 Rakkauden haavoittama. Vanhus Porfyrios Kausokalivialaisen elämä ja opetukset

Suomentaja: Hannu Pöyhönen

Rakkauden haavoittamaa” on luonnehdittu yhdeksi aikamme merkittävimmäksi ortodoksiseksi julkaisuksi. Vaikka kirja on ilmestynyt vasta kahdeksan vuotta sitten, siitä on Kreikassa otettu jo 10 painosta, minkä lisäksi se on käännetty kymmenelle kielelle: englanniksi, romaniaksi, venäjäksi, arabiaksi, serbiaksi, ranskaksi, saksaksi, tanskaksi, hollanniksi ja bulgariaksi. Viisi muutakin käännöstä on valmisteilla, muun muassa eestin- ja koreankielinen!

Kirjan päähenkilö vanhus Porfyrios on viime aikojen tunnetuin kreikkalainen ohjaajavanhus isä Paisioksen jälkeen. Rakkaudesta luostarielämään hän hakeutui 12-vuotiaana salaa vanhemmiltaan Athosvuorelle, jossa eli kahden ankaran mutta hyvän munkin kuuliaisuusveljenä Kausokalivian skiitalla. Vakava sairaus pakotti hänet jättämään Pyhän Vuoren vain 19 vuoden iässä. Jo vuotta myöhemmin Siinain arkkipiispa Porfyrios III, joka vaikuttui hänen persoonastaan, vihki hänet papiksi ja antoi hänelle oman nimensäkin.

Valtaosan elämästään vanhus Porfyrios palveli Ateenan keskustassa sairaalapappina. Hän myös perusti Attikan Milesiin naisluostarin, jota hengellisesti johti. Vähää ennen kuolemaansa vuonna 1991 hän vetäytyi takaisin Pyhän Vuoren Kausokaliviaan välttääkseen suuret ja juhlavat hautajaiset.

Vanhus Porfyriokselle oli ominaista valoisa kuuliaisuus ja syvä nöyryys. Hänellä oli myös monia armolahjoja, jotka ilmenivät poikkeuksellisen voimakkaina. Armolahjansa hän sai jo 15-vuotiaana, kun venäläisestä vanhus Demaksesta loistanut jumalallinen valo sulki hänetkin piiriinsä. Vanhus Porfyrioksella oli myös monia vaikeita sairauksia kuten aivosyöpä. Noin kymmenen viimeistä vuottaan hän eli lähes vuoteenomana ottaen silti vastaan lukemattomia luokseen hakeutuvia. Viisi vuotta ennen kuolemaansa hän sokeutui.

”Rakkauden haavoittaman” syntyhistoria on harvinainen, sillä se on koottu vanhus Porfyrioksen nauhoitetuista ja kirjallisesti taltioiduista puheista ja keskusteluista. Kirjassa vanhus Porfyrios kertoo itse omasta elämästään ja opettaa välittömän tuntuisesti, kuin puhuen lukijalle. Kirjan on julkaissut Kreetan Haniassa sijaitseva Khrysopigin luostari, jonka sisaret olivat tiiviissä kanssakäymisessä vanhus Porfyrioksen kanssa. He tutustuivat vanhus Porfyriokseen rippi-isänsä Hanian metropoliitta Irineoksen kautta, joka tavattuaan vanhus Porfyrioksen tajusi heti hänen pyhyytensä.

Kirjan kristillisyys on valoisaa, samalla kertaa yksinkertaista ja syvällistä. Vanhus Porfyrios puhuu Kristuksesta ystävänämme, joka on meille kaikki. Kääntymällä Kristusta kohti me voimme voittaa pahat ajatuksemme ja himomme, sillä Valon vaikutuksesta pimeys häviää.

Siduttu,  585 sivuinen.


Arvostelut 0 arvostelua