IKONI PUHUU
IKONI PUHUU IKONI PUHUU

IKONI PUHUU

Maahenki
40,00 €
Sisältää alv. 10.00 %

Marianna Flinckenberg-Gluschkoff: Ikoni puhuu - Tietoa ikonien kielestä ja tehtävästä 

Mitä ovat Kristuksen sädekehän merkit?" - "Onko Neitsyt Marian viitassa aina tähtiä?" "Miksi jotkut ikonit on peitetty metallilla?" - "Mitä tarkoittaa, että ikoni on ihmeitätekevä?"

Kirja Ikoni puhuu vastaa muun muassa näihin usein kuultuihin kysymyksiin. Kiinnostus ikoneihin on viime vuosina kasvanut Suomessa. Ikoneihin liittyvät merkitykset ja säännöt jäävät kuitenkin helposti epäselviksi uusille ikonitaiteen ystäville.

Ikoni puhuu on tietopaketti ortodoksisen ikonin olemuksesta, yksityiskohtien merkityksestä ja ikonin käytöstä. Suurelle yleisölle tarkoitetussa esityksessä ei käsitellä ikonitaiteen syntyhistoriaa eikä teosten taidehistoriallista arvoa. Etusijalla on ikonien uskonnollisen sisällön tulkinta helposti omaksuttavassa muodossa. Niinpä kirjasta puuttuvat laajat viittaukset teologisiin tai muihin tieteellisiin lähteisiin, kun taas ikoneja selittävien raamatunkohtien luvut on mainittu.

Sisällön tulkinnan esimerkkeinä on käytetty eräitä keskeisiä ikoniaiheita. Lisäksi Flinckenberg-Gluschkoff kertoo kirjassaan ihmeitätekevistä ikoneista ja muista ikoneihin liittyvistä seikoista.

Kirjan 75 ikonikuvasta huomattava osa esittää vanhoja venäläisiä ikoneja Suomen ortodoksisen kirkkomuseon kokoelmista, luostareista ja seurakunnista. Mukana on myös uusia suomalaisia ikoneja. Kirjan lopussa on kirjallisuusluettello lisätietoa kaipaaville.

Ikoni puhuu –teos on Suomen ortodoksinen kirkkomuseon ystävien julkaisuhanke, jolla halutaan tukea uudistetun kirkkomuseon toimintaa. Kirjan tuotto ohjataan kirkkomuseon hyväksi. Alfred Kordelinin Säätiö on tukenut kirjan julkaisuhanketta.

Kirjan tekijä Marianna Flinckenberg-Gluschkoff on yliopistonlehtori, tietokirjailija ja ikonimaalari.

Sidottu,  192 sivuinen.

Arvostelut 0 arvostelua