Pyhä Johannes Damaskolainen: Ortodoksisen uskon tarkka esitys III
Pyhä Johannes Damaskolainen: Ortodoksisen uskon tarkka esitys III Pyhä Johannes Damaskolainen: Ortodoksisen uskon tarkka esitys III

Pyhä Johannes Damaskolainen: Ortodoksisen uskon tarkka esitys III

Petri Piironen / Ortokirja
18,00 €
Sisältää alv. 10.00 %

Vanhan kirkon patristisen ajan lopulla vaikuttaneen pyhä Johannes Damaskolaisen tunnetun teoksen ORTODOKSISEN USKON TARKKA ESITYS III -osa on ilmestynyt kreikan kielestä tehtynä käännöksenä.

Kirjoittaessani näitä sanoja Johannes Damaskolaisen Ortodoksisen uskon tarkka esitys -teoksen kolmanteen suomeksi julkaistavaan osaan on edessäni tämän kristikunnan suuren teologin ikoni. Siihen hänet on kuvattu piirtämään varmalla ja tarkalla kädellä yksityiskohtaista ja selkeää sanallista ilmaisua kristinuskon keskeisimmästä sisällöstä. Tuo ikoni on Juudean autiomaassa elävän Sabbas Pyhitetyn luostarin igumenin hiippakunnalleni ja minulle antama lahja ja siunauksen näkyvä ilmentymä, siellä äskettäin maalattu. Tuolla autiomaan keskellä olevassa paikassa eli ja kilvoitteli aikoinaan hän, joka jätti jälkimaailmalle tämän arvokkaan kirjallisen aarteen, josta myös me suomalaiset kristityt nyt pääsemme osallisiksi.

Niin kuin tuon luostarin viereisen puron vesi virtaa virkistävänä ja elävöittävänä, niin myös Johannes Damaskolaisen kristologinen ajattelu voi uudistaa ja elävöittää meidänkin ajatteluamme silloin, kun haluamme keskittyä opin ydinkysymyksiin. Niin kuin erämaan tuulissa hiekka ja pöly voi peittää kasvavan luonnon alleen, niin meidänkin tietoisuudessamme voi jotakin alkuperäistä ja korvaamatonta hämärtyä ja peittyä aikakausien tuomien kerrostumien alle. Siksi on hyvä palata tämän kirjan kautta siihen aikaan, jota Johannes Damaskolainen eli, siihen tietoon, jonka hän raamatullisesta opinsisällöstä, kirkolliskokousten määrittelyistä ja isien opetuksesta kokosi yhteen ja jota hän selkeytti ilmaisun osalta ja opetti taidollaan.

Teoksen kääntäminen suomeksi on ollut vaativa työ, joka ansaitsee kiitoksen. On merkittävää, että tämä painavaa teologiaa sisältävä kirja on julkaistu, ja itse kullekin meistä on välttämätöntä, että luemme sitä. Voimme virkistyä siitä niin kuin kirkkaan puron vedestä.


Kielellisesti kirja on lukijalle ehkä vaikeahkosti avautuvaa, mutta siihen syventyminen kuitenkin kannattaa. Koko teoksen arvo on merkittävä, koska siihen on kiteytetty kirkon dogmaattisen opin pääsisältö.
Sen on suomentanut Johannes Seppälä.

Nidottu, 128 sivuinen. 

Arvostelut 0 arvostelua