ORTODOKSISIA JOULULAULUJA Itäslaavien mailta
ORTODOKSISIA JOULULAULUJA Itäslaavien mailta

ORTODOKSISIA JOULULAULUJA Itäslaavien mailta

OKJ
28,00 €
Sisältää alv. 10.00 %

Maria Takala-Roszczenko (toim.): Ortodoksisia joululauluja itäslaavien mailta


täslaavilaisia koljada-lauluja sisältävä, suomalaisittain harvinainen ja samalla upea kokoelma ortodoksisia joululauluja on Joensuun yliopistossa tutkijana toimivan Maria Takala-Roszczenkon näyttävä työ, josta meille suomalaisille aukeaa uusia ja uudenlaisia joululauluja laulurepertuaareihimme niin yksin laulaen kuin kuorossa esitettäväksi.

Hieno perusteos suomalaisille laulajille

Kirjan alussa selitetään tarkemmin näiden Itä-Puolassa, Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja osin myös Venäjällä ja Liettuassa laulettavien joulun juhlakauden laulujen terminologiaa ja historiaa, joululauluperinnettä ja laulujen aiheita. Laulut on käännetty suomeksi ukrainasta, valkovenäjästä, venäjästä ja itäpuolalaisesta puolan murteesta. Lauluista on tehty neliääniset sovitukset, sillä niitä on tavattu laulaa alkuperäisissä maissakin neliäänisesti.

Vahva ortodoksinen viritys

Laulujen aiheet ovat Raamatusta ja kirkon traditiosta. Aiheet käsittelevät Kristuksen syntymää ja sen merkitystä koko maailmalle. Lauluissa on ennustuksia Messiaasta ja niissä kuvataan ihmiskunnan pelastushistoriaa Lunastajan, uuden Aadamin, syntymän kautta. Lauluissa on jonkin verran myös vaikutteita lännen kirkosta, olivathan laulujen syntypaikat oleellisia kahden kirkon raja-alueita, joissa kummallakin kirkolla on ollut oma merkityksensä ja vaikutuksensa. Silti lauluissa on voimakas ortodoksinen pohjavire ja kuvaus.

Nidottu, 54 sivuinen.

Arvostelut 0 arvostelua