SUURI PAASTO
SUURI PAASTO SUURI PAASTO

SUURI PAASTO

Ortodoksinen veljestö
22,00 €
Sisältää alv. 10.00 %

Suuri paasto - Alexander Schmemann

Alexander Schmemann: Suuri paasto  Alkuperäinen teos: Great Lent (St.Vladimir Seminary Press, 1969)Kääntäjät: Maria Iltola, Matti Sidoroff

Kun ihminen lähtee matkalle, hänen täytyy tietää, mihin hän on menossa. Näin on myös suuren paaston suhteen. Suuri paasto on ennen kaikkea hengellinen matka, ja sen päämäärä on pääsiäinen, 'juhlien juhla'.»

Näin esillä olevassa teoksessa arvostettu amerikkalainen ortodoksiteologi, isä Alexander Schmemann kutsuu lukijoitaan »pyhiinvaellukselle» kohti sarastavaa pääsiäisen kirkkautta. Tämän 40-päiväisen paastovaelluksen tarkoituksena on herättää meissä kaipuu sen »uuden elämän» elvyttämiseen, jonka olemme kasteessasaaneet ja sitten tämän lahjan laiminlyöneet. »Todellinen synti on vieraantumista Jumalasta, ja katumus on kaipausta palata toisenlaiseen todellisuuteen.» Tällä »paluumatkalla» olevaa opastavat ja vahvistavat paastonajan jumalanpalvelukset, joissa on myös erikoisella tavalla otettu huomioon ihmisen psykosomaattinen luonne. Niinpä ei yksin sanojen vaan mm. maahan kumartamisen kautta »koko ihminen – sielu ja ruumis – katuu; ruumis osallistuu sielun rukoukseen, samoin kuin sielu rukoilee ruumiin kautta ja ruumiissa.»

Mikä oleellinen yhteys on meidän kasteellamme ja pääsiäisellä? Miten suureen paastoon valmistaudutaan? Mikä on »täydellinen» ja mikä »askeettinen» paasto? Miksi edellinen on aina ennen ehtoollista? Mitä kuuluu nykyaikana paastonajan »elämäntyyliin» kotona ja mitä sen ulkopuolella? Siinä vain eräitä niistä monista kysymyksistä, joihin prof. Schmemann vastaa herättävällä ja syvällisellä tavallaan.

Suuri Paasto -kirjasta voidaan täydellä syyllä sanoa, että se on välttämätön jokaisen ortodoksin lukea ja todella tarpeellinen kaikille, jotka haluavat oppia tuntemaan ortodoksisen hengellisen elämän sykettä ja sen raamatullista perustaa.

Nidottu,  172 sivuinen.

Arvostelut 0 arvostelua