PARAKLESIS
PARAKLESIS

PARAKLESIS

OKJ
46,00 €
Sisältää alv. 10.00 %

Paraklesis

Pienen ja suuren anomuskanonin palvelukset JumalansynnyttäjälleSuomennos: Jaakko Olkinuora ja nunna Kristoduli


Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on hyväksynyt käännöksen koekäyttöön.

Paraklesis eli anomuskanoni Jumalansynnyttäjälle kuuluu kreikankielisen ortodoksisen kirkon rakastetuimpiin jumalanpalveluksiin. Esipuheessaan toinen kääntäjistä kertoo, että se lauletaan usein koko kirkkokansan voimin ja tämän vuoksi laulut tarttuvat helposti ihmisten mieleen. Sitä lauletaan normaalisti Jumalanäidin paaston aikana vuoropäivin pientä tai suurta anomuskanonia, mutta sitä voidaan laulaa myös aina sielun murheen ja hädän hetkellä.

Paraklesiksen kaava vastaa jonkin verran suomalaisille tutumpaa molebeninia - rukouspalvelusta, mikä kääntäjän mukaan on slaavilaista perua.

Paraklesiksen tekijöistä on maininnat jokaisen anomusektenian alussa, vaikkakaan tekijöistä/tekijästä ei ole varmuutta. Todennäköisesti pienen anomuskanonin on tehnyt Nikean piispa Theofanes (n. 778-845), jolta on säilynyt muutakin kirkkorunoutta. Suuren anomuskanonin on tehnyt keisari Theodoros I joskus 1200-luvulla.

Kirja sisältää siis paitsi noiden edellä mainittujen kanonien tekstit, myös nuotitetut ja neumitetut bysanttilaiset melodiat palveluksen kaikkiin veisuihin. Siitä johtuu, että kirjassa on kunnioitettavan suuri sivumäärä.

Nidottu,  213 sivuinen.

 

Arvostelut 0 arvostelua